Publisering på nett

Hvorfor publisere på nettet? Med et ord: deling. Ved å gjøre din slektsforskning tilgjengelig på internett, blir den tilgjengelig for alle eller til de du ønsker å dele denne informasjonen med. Ved å dele slik at alle har tilgang øker også sjansene for å komme i kontakt med andre som forsker på deler av din slekt eller er i familie med deg.

Denne siden forklarer ikke Internett, opplasting av filer til et nettsted, konfigurering av et nettsted etc.
Rapportene som Reunion oppretter, kan sendes ut i et format som er klart for publisering på nettet. Reunion lager en mappe med en samling av HTML, CSS og bildefiler knyttet sammen. Denne «webmappen» må lastes opp til webområdet ditt for å kunne dele informasjonen din på nettet.

Hva man bør tenke på før publisering

Skal man dele med alle eller til en begrenset gruppe? Det enkleste er å dele med alle, men ønsker du å dele med en begrenset gruppe så kan en link til selve mappen din på nettstedet være en løsning (dvs. online, men skjult), men det beste er jo å sette opp et eget område som er passordbeskyttet.
Hvor mye data skal du publisere? Man må huske at Norge har strenge regler når det gjelder personvern, greit å sette seg litt inn i dette først. Du har også annen følsom informasjon som ikke bør deles, her kan Reunion hjelpe deg med dette og personvern for levende menneskere. Les mer om dette i Reunions innebygde brukermanual, «?» nederst til venstre i Reunion vinduet.

Tre trinn for å publisere rapporter på nettet

1. Opprett en rapport under Webprosjekt/Web Project.
2. Bruk et program som kan overføre filer over Internett (filoverføringsprotokollen [FTP]), last opp webmappen til webområdet ditt.
3. Du kan eventuelt legge inn webadressen (URL) til innholdssiden eller opprette en kobling til innholdssiden et annet sted, som på din generelle hjemmeside. Du kan også dele (via e-post, tekstmelding eller sosiale medier) URL-adressen til innholdssiden.

Her er et eksempel:
1. I Reunion velger du Rapporter > Webprosjekt og konfigurerer rapporten til å inkludere familiekort. Deretter angir du bestemmelsesstedet for rapporten til «Safari», Reunion lager nettsiden og navngir mappen omtrent slik: «Report 01, Web Project», denne blir lagret i standardplasseringen (Dokumenter / Reunion Files / Reports). Innholdssiden i den mappen er: wc_toc.htm, denne blir automatisk åpnet i Safari, slik at du får sett resultatet før du går videre.

Skjermbilde av webprosjektvinduet

2. Ved hjelp av et FTP-program, laster du «Report 01, Web Project»-mappen til webområdet ditt, gi gjerne mappen et mer fornuftig navn før opplastning, f.eks «min_familie». Din nettadressn eller «linken» til innholdsfortegnelsen vil være noe som: http://»Navnet på ditt nettsted».no/min_familie/wc_toc.htm

3. Lim inn den nettadressen / lenken i nettleseren din for å se sidene på nettet. Send deretter en e-post med lenken til familiemedlemmer; eller lag en lenke på hjemmesiden din som peker på innholdssiden, wc_toc.htm.

Hva er det Reunion har laget for internettet?

Et webprosjekt er en rapport designet utelukkende for å bli sett med en nettleser. Den inneholder en gruppe relaterte elementer, inkludert familiekort (lik familievisningen i Reunion), trær (som forfedertabeller), personark, multimedie og andre sider knyttet sammen, lagd samtidig og lagret i en mappe.

Ved å følge beskrivelsen i eksemplet vil du ha laget en enkel nettside med forholdsvis lite innhold. Startsiden, wc_toc.htm vil se omtrent ut som dette:

Startsiden:, wc_toc.htm

Ved å klikke på Home, vil denne «linken» ta deg til den samme familiesiden som du har markert som «Hjem» i din database. Denne siden vil se omtrent slik ut:

Din «Hjem» side på nettet

Ved å gjøre endel flere valg under «Elements» og «Include» i Webprosjekt vinduet, samt å gå inn og endre under «Web Preferences», vil din nettside ta mer form:

En litt mer komplett side

Veien videre

Dette var en kort innføring i publisering på nettet, vil anbefale alle å teste ut alle valgene under Webprosjekt vinduet, her kan man stort sett ikke gjøre noe galt og man kan gå tilbake til «Default» når som helst. Gjør noen valg, generer en ny nettside å sjekk resultatet. Gjenta til du blir fornøyd. Det gjelder å gjøre seg kjent med mulighetene, samt sette seg litt inn i hvordan man laster det opp til sitt nettsted og mulighetene som finnes hos dem som leverer denne tjenesten til deg.

En gjennomgang av nettpublisering som vi har hatt på et tidligere medlemsmøte finner du i Dokumentarkivet;